Yleisimmät syyt, miksi vältellä jääkylpyjä!

Yleisimmät syyt, miksi vältellä jääkylpyjä!

Ollaanpa nyt rehellisiä! Jääkylpy ei todellakaan aina huvita. Vai pitäisikö jopa sanoa, että ei huvita koskaan. Niin hurjalta harrastukselta se kuulostaa aloittelijalle. Entäpä ne hyödyt ja se olotila jääkylvyn jälkeen? Terveyshyötyjen ja jääkylvyn jälkeisen olotilan takia jääkylpyyn löytää tiensä yhä useampi meistä. Osa jopa päivittäin! Varmaankin puhun meistä kaikista, kun kerron, että ainakin (melkein) jokaisella kerralla aivot lähettävät viestin jääkylpyyn mentäessä: “ET VOI OLLA TOSISSASI!! TÄSSÄ EI OLE MITÄÄN JÄRKEÄ!?!”. 

 

Mutta, niin kuin monessa terveyttä hyödyttävässä asiassa, kuten: nukkumaan ajoissa, syödä salaatti pasta-annoksen sijaan, liikkua päivittäin - on varsin tavallista, että aivoista tulee viesti “mitäpä jos tänään emme sitä tekisikään” tai “olet ollut tänään jo niin ahkera, että voimme tänään skipata liikunnan ja terveellisen ruokavalion”. 

 

Kylmähoito ja jääkylvyt on edelleen asia, josta on monenlaisia uskomuksia ja jopa pelkoja liikkeellä. Onko se turvallista, kuinka kauan jääkylvyssä tulisi oleskella ja miksi ylipäänsä olisi mitään valtakunnan järkeä mennä jääkylpyyn aamulla tai nukkumaan mentäessä. Seuraavassa käsitellään yleisimpiä väitteitä, miksi jääkylpyjä olisi järkevää vältellä. 

 

 

Miksi jääkylpyjä pitäisi harrastaa ja vieläpä säännöllisesti?

Haastamme sinut kokeilemaan jääkylpyä! Jo yksi kerta jääkylvyssä aktivoi aivoissasi niin sanottuja ”onnellisuus” -välittäjäaineita serotoniinia ja dopamiinia vapautumaan tehokkaammin. Tähän liittyy hyvänolon tunne jääkylvyn jälkeen. 

 

Kuitenkin tehokkaimman vasteen terveyteesi ja mielialaasi antaa säännöllinen harjoittelu. Useimmat lääkkeet tai esimerkiksi kunto-ohjelma taikka ruokavalio ei tehoa kertakäyttöisellä strategialla. Saadakseen terveyshyötyjä on usein terveyttä edistäviin asioihin suhtauduttava pitkäjänteisesti ja säännöllisesti. 

 

Lyhyellä kerta pulahduksella ja säännöllisyydellä on tutkimusten mukaan monia hyötyjä keholle ja mielelle. Niiden ansiosta on mahdollista saavuttaa fyysisiä, psykologisia ja emotionaalisia hyötyjä, kuten:

 

Palautumisen tehostaminen: Jääkylvyt nopeuttavat palautumista rankan liikunnan tai urheilusuoritusten jälkeen ja auttavat vähentämään lihasväsymystä.

 

Lihas- ja nivelkipujen väheneminen: Jääkylpy auttaa vähentämään lihas- ja nivelkipua, tulehdusta sekä vammojen jälkeistä turvotusta.

 

Unen laadun parantuminen: Jääkylpy auttaa rentoutumaan ja edistää parempaa unen laatua.

 

Mielenterveyden parantuminen: Jääkylvyn on havaittu vähentävän stressiä, ahdistusta ja masennusta. Se voi myös parantaa mielialaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 

Immuunijärjestelmän vahvistuminen: Säännöllinen jääkylpy voi parantaa immuunivastetta ja lisätä vastustuskykyä sairauksia vastaan.

 

Energian tason lisääntyminen: Jääkylpy voi lisätä energian tasoa ja antaa piristävän vaikutuksen keholle ja mielelle.

 

Aineenvaihdunnan parantuminen: Jääkylpy on havaittu edistävän rasvanpolttoa ja aineenvaihduntaa.

 

 

Toimiiko jääkylpy myös minun kohdallani? 

Vaikka jokaisen kokemus voi olla erilainen, on riittävästi tieteellistä näyttöä jääkylpyjen tehosta, joka on osoittanut monenlaisia kehollisia ja mieleen vaikuttavia hyötyjä. Niihin kuuluvat verenkierron ja immuunivasteen parantuminen, painonpudotuksen edistäminen sekä mielenterveyden parantuminen.

 

Tutkimusten mukaan jääkylpyjen tulisi olla tehokkaimpia, kun altistus kylmälle tapahtuu lämpötila-alueella 15°C - 0 °C ja kestää 30 sekunnista - maksimissaan 4 minuuttiin kerrallaan. Kylmävesiimmersion-hoitoa (CWI) on käytetty vuosisatojen ajan luonnollisena hoitomuotona ja se on edelleen käytössä esimerkiksi Japanissa, Euroopassa ja pohjoismaissa. 

 

 

Jääkylpyjen tehoa buustataan turhaan!

Tämä näkemys perustuu siihen, että olemassa on muitakin palautumisen tekniikoita, jotka voivat palauttaa kehoa ja mieltä. Jääkylvyt ovat tunnettuja esimerkiksi urheilijoiden keskuudessa, koska sillä saadaan aikaan lihaskivun väheneminen ja lihas- ja kudosvaurioiden korjaantuminen. Kuitenkin myös jooga, kävely tai hieronta voivat edistää palautumista. Jääkylpy on kuitenkin edellisiin hoitomuotoihin verrattuna nopea, tehokas ja kokonaisvaltainen hoitokeino. Kylmävesihoito on ainutlaatuinen ja monipuolinen hoitomuoto, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja luonnollisesti kehoomme ja mieleemme. 

 

 

En ole ammattiurheilija, miksi siis menisin jääkylpyyn?

Usein kuulee väitettävän, että jääkylvyt ovat tarkoitettu ainoastaan ammattiurheilijoille. Kovaa treenaavat urheilijat aiheuttavat kuitenkin enemmän rasitusta lihaksilleen ja nivelilleen, joten ei ole yllättävää, että he usein turvautuvat erilaisiin hoitomuotoihin saadakseen nopeaa ja tehokasta helpotusta, esimerkiksi jääkylvyistä. Tämä olettamus on saanut monet uskomaan, että kylmävesihoito on tarpeellista vain ammattiurheilijoille. Totuus kuitenkin on, että myös kuntoilijat voivat vaurioittaa lihaksiaan ja kudoksiaan tiukan harjoittelun seurauksena, aivan kuten ammattiurheilijatkin. Arkiliikkujat voivat jopa olla suuremmassa riskissä loukkaantumiselle, koska esimerkiksi lämmittelyyn tai lihashuoltoon ei välttämättä kiinnitetä niin paljon huomioita, kuin suositusten mukaan tulisi tehdä. Tutkimukset osoittavat, että kylmävesihoitoon liittyvät hyödylliset vaikutukset liikunnan jälkeisten oireiden lievittämisessä eivät rajoitu pelkästään ammattiurheilijoihin, vaan koskevat kaikkia.

 

 

Jääkylvyt vaikuttavat vain vammojen riskin pienentämiseen ja palautumisen tehostamiseen?

Jääkylvyt eivät ole vain vammojen tai palautumiseen käytettävä hoitomuoto. Tutkimustulokset osoittavat, että kylmähoidolla voi olla myönteisiä vaikutuksia myös kroonisiin fyysisiin vaivoihin, kiputiloihin, pitkäaikaissairauksiin, psykologisiin ongelmiin ja emotionaalisiin tarpeisiin. Jääkylvyn on todettu esimerkiksi vähentävän masennusta, ahdistusta ja stressiä, luoden samalla kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jääkylvyt voivat myös auttaa parantamaan mielen läsnäoloa, kehittämään henkistä vahvuutta ja edistämään aivotoimintaa. 

 

 

Jääkylpy on vaarallinen ja pelottava!

  • Jääkylpyihin liitetään epäilyksiä, kuten:
  • jääkylvyt ovat vaarallisia
  • jos menen kylmään avoveteen, voin hukkua
  • jääkylvystä jää paha olo ja mieli sairauteni pahenee jääkylvyssä
  • jääkylpy ei ole minua varten

 

Tärkeintä on lähestyä jääkylpyä oikealla tavalla, jotta pelko ja epäröinti saadaan hallintaan. Asiantuntijat suosittelevat aloittelijoille lievää kylmää lämpötilaa. Tämän jälkeen lämpötilaa voidaan vähitellen alentaa seuraavilla kylpykerroilla. Tutkimusten mukaan alle 15 asteisesta vedestä on mahdollista saada kylmähoidon hyötyjä. Keho tottuu ajan myötä lämpötiloihin, kun jääkylvystä tulee tutumpaa ja säännöllisempi osa arkea. Northdip Basic kylmäallas on kehitetty nimenomaan siihen, että jääkylpyjen harrastaminen olisi turvallista, nopeaa ja helppoa toteuttaa kotona. Se alentaa kynnystä kokeilla jääkylpyä ja toisaalta myös helpottaa harjoittelun ottamista säännölliseksi osaksi arkeasi. 

 

Kun opettelet säännöllisesti menemään jääkylpyyn, huomaat pian, että alun shokki haihtuu nopeasti. Monet jopa kokevat jääkylvyssä meditatiivisen hetken, kun antaa hengityksen rauhassa tasoittua normaalille tasolle. Monet kertovat, että keskittyvät jääkylvyssä esimerkiksi ympäristöön, sen sijaan, että antaisivat pelokkaille ajatuksille vallan, miltä kylmävesi tuntuu kehossa. Luota siihen, että kehosi sopeutuu tähän uuteen kokemukseen ja pian jo odotat innolla päivittäisiä jääkylpyjäsi, sen tuoman euforisen olotilan vuoksi. Jääkylpyyn meno tuntuu usein epämotivoivalta ja hullultakin ajatukselta. Mutta olotila sen jälkeen palkitsee. 

 

On myös tärkeää tunnistaa omat rajasi. Herkemmät yksilöt tai ne, joilla on sydänsairauksia tai muita terveysongelmia, saattavat tarvita erityistä varovaisuutta jääkylpyjen suhteen. On aina hyvä kuulla terveydenhuollon ammattilaista ennen kuin aloitat jääkylpyjen käytön.

 

Älä anna pelon estää sinua kokeilemasta jääkylpyjä. Kun noudatat turvallisia ohjeita, voit saavuttaa hyödyllisen ja positiivisen kylpemiskokemuksen. Ota askel kohti parempaa hyvinvointia ja anna kehosi nauttia jääkylpyjen terveyshyödyistä.

 

 

Jääkylpy on hankalaa toteuttaa!

Jääkylpyyn meno ei eroa paljoakaan tavallisesta lämpimästä kylvystä, jonka voit tehdä kotona. Itse asiassa se on vielä helpompaa ja vaatii vain muutamia yksinkertaisia askelia.

 

Ensinnäkin, tilaa Northdip Basic kylmäallas helposti kotiisi northdip.com verkkokaupasta.

Northdip Basic kylmäaltaan kokoaminen vie sinulta vain noin 10 minuuttia. Täytä allas kylmällä vedellä ja jääkylpy on valmis.

 

Jatkossa, kun jääkylpy on valmiina pihamaalla, kylmässä varastossa tai joillakin myös sisätiloissa, jääkylpyyn meno on nopeaa ja yksi harjoituskerta nopeasti suoritettu. Nostat kannen ja menet jääkylpyyn. Tarvittaessa lisäät kylmää vettä tai jäätä altaaseen, halutessasi viilentää veden lämpötilaa. Jääkylvyn hyödyt alkavat heti ensimmäisestä kerrasta tuntua kehossasi ja mielessäsi. Rentoudu, rahoitu ja anna kylmän veden vaikuttaa kehoosi ja mieleesi.

 

Muista kuitenkin, että jääkylvyn pituus ei tarvitse olla pitkä. Tutkimusten mukaan optimaalisin aika jääkylvylle on 30 sekuntia - 4 minuuttia. Joten älä anna ajatusta vaikeudesta tai hankaluudesta estää sinua kokeilemasta jääkylpyä. Se on nopeaa, helppoa ja palkitsevaa. Anna itsellesi mahdollisuus kokea sen virkistävä vaikutus ja nauti hyvinvoinnin lisääntymisestä kehossasi ja mielessäsi.

 

Rohkaistu. Kokeile. Ja jaa kokemuksesi ICE yhteisön iloksi #northdip 

 

Jääkylpy on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka voi tuoda helpotusta moniin erilaisiin fyysisiin ja henkisiin haasteisiin. Rohkaistu ja aloita jääkylvyt esimerkiksi sitoutumalla niihin kuukauden ajan 3 kertaa viikossa. Muista, että tutkimusten mukaan jo 30 sekunnin pulahduksella saavutat terveyshyötyjä. Yksi hoitokerta ei siis ole pitkä ja se on varsin helppo mahduttaa kiireiseenkin elämäntyyliin. Kun hankit kylmäaltaan kotiisi, kylmään pulahdus on suoritettu aamuisin tai iltaisin viidessä minuutissa! Tunnet jääkylvyn positiiviset vaikutukset, jo ensimmäisellä kerralla. Kerro #northdip tägiä käyttäe, miten jääkylvyt koit ja millaisia hyötyjä juuri sinä havaitsit. Haluamme tuoda jääkylpyjen hyödyt yhä useamman käyttäjän arkeen ja siksi kannustamme jakamaan ilosanomaa! 

 

 

Ready. Set. ICE!

Takaisin blogiin