Mitä kylmähoito on?

Mitä kylmähoito on?

Kylmähoito on yksi yleisimmistä terveydenhuollossa ja urheilun parissa käytetyistä fysikaalisista hoitomuodoista. Kylmähoito on menetelmä, joka hyödyntää kehon lyhytkestoista altistusta kylmälle. Se on saanut paljon huomiota terveyden ja hyvinvoinnin piireissä ja sen on todettu tarjoavan lukuisia terveysvaikutuksia keholle ja mielelle. Tässä blogissa tutustumme kylmähoidon käsitteeseen, mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyjä se voi tarjota.

Jääkylpy ja sen toteutus:

Yksi tunnetuimmista kylmähoidon muodoista on jääkylpy. Siinä vartalo upotetaan kylmään veteen kokonaisuudessaan, mielellään kaulaan asti. Suositeltu kylmän veden lämpötila vaihtelee yleensä 15 °C - 5 °C välillä. Kylmävesiterapiaa suositellaan viikossa vähintään 11 minuuttia ja vähintään 3 harjoituskertaa viikossa. Tämä antaa keholle riittävän ajan altistua kylmälle, jotta on mahdollista päästä nauttimaan moninaisista kylmän terveysvaikutuksista keholle ja mielelle. Suositus harrastaa jääkylpyjä vähintään 11 minuuttia viikossa perustuu tutkimuksiin, joissa on havaittu positiivisia terveysvaikutuksia tällä altistus ajalla. Huomaa, että jokainen keho on yksilö ja reagoi eri tavalla kylmäaltistukseen. Jotkut voivat hyötyä pidemmästä altistuksesta, kun taas toisille riittää lyhyempi aika. Siksi onkin suositeltavaa kuunnella omaa kehoa ja mukauttaa jääkylvyn kesto omalle keholle sopivaksi. Kylmähoidon tehokkuus ja sopiva altistuksen kesto voivat myös vaihdella yksilöllisesti riippuen terveydentilasta, tavoitteista ja harjoittelusta. Kylmähoidon säännöllisellä harjoittamisella keho sopeutuu paremmin kylmään ja harjoittelu helpottuu jokaisella harjoituskerralla.

Hydrostaattinen paine:

Kylmähoitoja on monenlaisia ja ne voivat tarjota monia terveysvaikutuksia, mutta mikä tekee jääkylvystä niin tehokkaan? Yksi avaintekijä on hydrostaattinen paine. Jääkylvyssä keho upotetaan kylmään veteen siten, että veden hydrostaattinen paine vaikuttaa kehoon. Hydrostaattinen paine viittaa veden paineeseen kehon pinta-alaa vasten. Kun vartalo upotetaan veteen, veden paine kohdistuu tasaisesti kehon joka puolelle. Tämä luo eräänlaisen puristuksen tunteen, joka auttaa tehostamaan jääkylvyn vaikutuksia. Jääkylvyssä keho upotetaan veteen kokonaisuudessaan, jolloin hydrostaattinen paine puristaa kylmää tehokkaasti koko kehon pinta-alalta pehmytkudoksiin. Hydrostaattinen paine tehostaa verenkiertoa ja hapen kuljetusta kehossa. Kun keho altistuu hydrostaattiselle paineelle jääkylvyn aikana, verisuonet supistuvat ja verenkierto hidastuu. Kun sitten astut pois kylmästä vedestä, verisuonet laajenevat ja verenkierto vilkastuu. Tämä edistää ravinteiden ja hapen kulkeutumista kudoksiin, mikä puolestaan edistää paranemista ja palautumista. Hydrostaattinen paine auttaa myös vähentämään turvotusta ja tulehdusta kehossa. Se poistaa nestettä kudoksista ja parantaa imusuonijärjestelmän toimintaa. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä esimerkiksi liikuntasuorituksen jälkeen, kun keho on altistunut rasitukselle ja kudosvaurioille. 

Terveyshyödyt:

Kylmähoidon tutkittuja terveysvaikutuksia on monia. Kylmä altistus voi auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja lievittämään kipua. Se voi myös parantaa verenkiertoa ja hapen kuljetusta kudoksiin, edistäen siten paranemista ja palautumista. Lisäksi kylmähoito voi auttaa alentamaan stressitasoja ja lisäämään energiatasoa. Se voi parantaa unen laatua, vahvistaa immuunipuolustusta ja edistää mielenterveyttä. Kylmähoidolla on myös positiivinen vaikutus aineenvaihduntaan, auttaen painonhallinnassa ja rasvanpoltossa.

Turvallisuusnäkökohdat:

On tärkeää noudattaa kylmähoidon toteutuksessa turvallisuusnäkökohtia. Kylmähoito sopii useimmille, mutta ennen sen aloittamista on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, erityisesti jos sinulla on jokin terveydentilaan liittyvä huolenaihe. Kylmäaltistuksen kesto ja lämpötila tulisi mukauttaa oman kehon toleranssiin.

Kylmähoito on siis kehon lyhytkestoista altistusta kylmälle hyödyntävä menetelmä, jolla on monia terveysvaikutuksia. Jääkylpy on yksi tunnetuimmista kylmähoidon muodoista ja sen avulla saavutetaan nopeasti monenlaisia terveyshyötyjä, kuten tulehduksen väheneminen, kivunlievitys, parantunut verenkierto, stressin väheneminen ja energiatasojen nousu. Tervetuloa kylmähoidon ja jääkylpyjen ihmeelliseen maailmaan!

Ready. Set. ICE!

Takaisin blogiin