Jääkylpy, kylmähoito, cryo-hoito - mistä on kyse?

Jääkylpy, kylmähoito, cryo-hoito - mistä on kyse?

Kun puhutaan kylmähoidosta, kyseessä on kylmän käyttö kivun ja turvotuksen vähentämiseen vammojen tai lihasjännityksen aiheuttamissa tilanteissa. Samalla kun koko keho altistuu kylmälle, tapahtuu kehossa muutoksia, jotka vaikuttavat positiivisesti terveyteen. 

Pohjolan väestöllä on sijaintinsa vuoksi ollut jo vuosisatoja käytössään hoitomuoto, joka hyödyntää kylmää. Suomalaisittain jääkylpyä kutsutaan “avannoksi”. Jäähän tehdään aukko ja siellä käydään pulahtamassa. Lumessa kieriminen, esimerkiksi saunan yhteydessä on myös Suomalaisten rakas harrastus. Tässä kirjoituksessa keskitymme tarkastelemaan jääkylvyn ja cryo-hoidon eroja. 

 

Mitä Cyro-hoito on?

Cyro-hoito tulee kreikan sanasta "krýo", joka tarkoittaa "kylmää". Cyro-hoidon muotoja ja laitteistoja on monenlaisia. Jokainen menetelmä käyttää alhaisia lämpötiloja virkistämään mieltä ja kehoa sekä vähentämään turvotusta ja lihaskipua. Kylmyys on tämän hoidon tärkein osa.

Cyro-hoito hyödyntää kylmää paikallisesti, joka asetetaan iholle esimerkiksi nopeuttamaan turvotuksen laskemista. Cyro-hoidossa keskitytään erityisesti ihon pinta-alueisiin ja tietyille kipeille kehon osille. Cyro-hoidon menetelmä hidastaa veren virtausta vammautuneelle alueelle. Vammojen luonnollinen reaktio on tulehdus ja turvotus, kun keho yrittää hoitaa vaurioituneet kudokset terveeksi. Kylmän levittäminen iholle hidastaa verenkiertoa, mikä puolestaan vähentää turvotusta ja kipua.

Cyro-hoidossa voi myös altistaa koko kehon kylmille lämpötiloille kylmä kammiossa. Tätä menetelmää kutsutaan "kokovartalo cyro-hoidoksi". Siinä käytetään nestemäistä typpeä taikka puhaltimia, joka altistavat henkilön alhaisille lämpötiloille enintään viiden minuutin ajaksi. Cyro-hoitoja on mahdollista ottaa esimerkiksi niihin erikoistuneissa hoitoloissa. 

 

Entäpä jääkylvyt, miten ja miksi niitä tulisi harrastaa? 

Jääkylvyssä koko keho altistetaan kylmälle vedelle. Tutkitun tiedon mukaan parhaimmat terveysvaikutukset jääkylvystä saa, kun kertaharjoitus tehdään säännöllisesti ja yksi kerta vedessä kestää noin 30 sekunnista - maksimissaan 4 minuuttiin kerrallaan.

Kylmäallas täytetään kylmällä vedellä ja koko keho upotetaan mielellään kaulaan asti veteen. Kylmä tunkeutuu nopeasti ja tehokkaasti syvälle lihaksiin ja hermostoon hydrostaattisen vedenpaineen avulla. 

Keho on kokonaisuus ja kylmäshokki vaikuttaa siihen samalla tavoin, kokonaisvaltaisesti. Jääkylvyn aikana kylmä ulottuu syvälle kehon kudoksiin ja luustoon. Kylmäshokki mahdollistaa kehon "nollauksen" ja “resetoinnin”. Aivoissa, hermostossa ja ruskeassa rasvassa tapahtuu terveydelle suotuisia muutoksia kylmäshokin ansiosta. 

Jääkylvyt ovat myös tapa auttaa kehoa alentamaan stressitasoja ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa. Yhdistä jääkylpyyn tietoinen hengitys ja meditaatio. Voit sillä tavalla tietoisesti tehostaa kylmäshokin terveyshyötyjä.  Jääkylvyt ovat hyödyllisiä erityisesti kiireisessä ja stressaavassa elämäntilanteessa eläville ihmisille, koska ne tuovat mielelle resilienssiä ja lisäävät myös hyvän olon kemikaalien, endorfiinien määrää.

Jos etsit kokonaisvaltaista, nopeaa ja kustannustehokasta hoitoa arkeesi, on jääkylpy valintasi! 

Ready. Set. ICE!

 

Takaisin blogiin